Historie

 

Brandrood wordt gemaakt op boerderij “ Engelenhove”, één van de vier boerderijen op het landgoed “Kernhem” te Ede. De boerderij is gebouwd in het jaar 1652 en is een rijksmonument. Op het erf staan naast de boerderij, een wagenschuur uit ong. 1870. In 1996 is  een vijf-roeiïge hooiberg gebouwd aan de hand van foto’s uit 1950. Op het erf hebben meerdere hooibergen gestaan, dit bleek uit foto’s gevonden in het archief van de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek in het Open Lucht Museum. Met behulp van subsidie van de gemeente en de provincie is in eigen beheer toen de hooiberg gebouwd.

 

 

De pionier die Brandroodkaas ontwikkelde is Michiel Cassuto. In 2006 schakelde hij op deze boerderij over van geiten en geitenkaas naar koeien, een lang gekoesterde droom. Deze droom realiseren werd na 17 jaar geiten mogelijk toen het melkquotum werd afgeschaft. Met de komst van de Brandrode runderen op de boerderij begon het ontwikkelen van de Brandrood kaas. Een prachtig uniek product werd neergezet in de markt. Michiel werd zelfs uitgeroepen tot Held van de Smaak in 2011!

 

In 2016  was de tijd rijp voor Michiel om  nieuwe uitdagingen aan te gaan en het stokje over te dragen aan nieuwe eigenaren Arjan en Karina Schermer. Voor Karina een bekende plek, want vroeger kwam ze hier altijd geitenkaas kopen op de boerderij! Hoe bijzonder kan het lopen.